+359 888 56 98 87 , +39 388 629 2885 | InLove@bocreations.com | Български Italiano English

Как да включим в сватбената подготовка годеник, който не се вълнува от нея

Ако бъдещият младоженец не се интересува от това да помогне да се планира сватбата, ще ви дадем няколко практични съвета как да го подтикнете да се заинтересува, без да предизвикате спорове!

 

Вие сте вложили сърце и душа в планирането на сватбата, но годеникът ви не изглежда въобще развълнуван от сватбата. Той почти не е направил повече от това, че се е съгласил да се облече с костюм за големия ден… и това е!

Въпреки че сме 21. век, все още изглежда, че организирането на сватбата се пада главно на бъдещата булка. За някои от нас тази задача е точно това, което искаме, но за други би било  сърцесъкрушаващо, че мъжът изглежда безразличен и пасивен към сватбата.

Но значи ли, че се страхува от това да вземе сериозното решение да се ожени? Дали това не е знак за как ще се развие бракът ви? Ето и истината защо той не изглежда заинтересуван и как да избегнете спорове.

Също ще споделим с вас няколко водещи съвети как да го включите в планирането на сватбата, които наистина ще преобърнат представите и на двамата за големия ден!

Всички знаем, че сватбата, организирана изцяло от бъдещия мъж, може да доведе до катастрофа, но какво ще кажете ако пък въобще не допринася за нищо?

С огромното количество работа, стрес и детайли покрай сватбата, една жена може много лесно да се почувства разочарована и обидена, когато мъжът я остави сама да взима всички решения и не изпълнява задачи, с които е бил помолен да се заеме.

Всъщност причината не е това, че на мъжете не им пука за планирането на сватбата, а че те често се чувстват неудобно и предпочитат да го оставят на вас.

Обяснението е, че повечето жени “попиват“ информация за сватби от доста по-ранна възраст – главно от „женската култура“ или романтичните филми, които гледаме от малки – което на никой мъж не му е интересно. Жените може би не осъзнават, че имат запаси от знания за това кое и как трябва да се случи и идеи за това какво ще бъде, когато се ожените, които идеи мъжете рядко имат. Това се отнася до разпознаването, че тази движеща сила е там и често мъжете са нервни дори да предложат идеите си.

Може това да се тълкува от вас като знак, че него не го е грижа, но често годеникът е спокоен и отпуснат за това как ще протече денят – стига това да прави булката му щастлива. Той няма да осъзнае, че като каже „Избери, което ти харесва.“ за стотен път е малко дразнещо – ще трябва да го изразим словесно. Не достатъчно булки сядат и казват „Имам ясна идея за това какво искам, какво ще кажеш за това да ти дам няколко задачи? Съгласен ли си?“ Жените често не признават, че искат те да са отговорни за това, също че малките детайли означават за тях повече, отколкото някога ще означават за партньора им – дори и ако в деня той много хареса всичко.

А може ли да бъде, защото той се страхува?

Лесно е да стигнем до заключение, че неговата липса на интерес към сватбеното планиране е липса на интерес към сватбата с теб, но не това е случаят тук.

Двойката усложнява ситуацията един за друг, казвайки „Ако наистина ме обичаше и ако наистина искаше да се оженим и да прекараш остатъка от живота си с мен, този брак би означавал за теб толкова, колкото и за мен.“

Но за повечето мъже се отнася фактът, че те наистина искат да се оженят, но планирането не се включва в това понятие. Само това, че сватбеното организиране не влиза в дневния ред, не означава, че те не те обичат или не ги е грижа за сватбата. Като мислим така, накрая се чувстваме разочаровани, разстроени, тъжни и ядосани и се появява конфликт вместо  това, което трябва да се случи – постепенно  преодоляване и много разговори по темата. Ако му кажем от какво се нуждаеш, повечето партньори ще направят това, което им е казано.

Ако не можем да спрем да се караме по време на сватбеното планиране, това предвещава ли нещастие за брака ни?

Хората си вадят заключения, че случващото се покрай сватбата е всъщност как партньорът би планирал да има дете или да си купи къща. Изведнъж всичко може да стане причина за спор. Онзи път, когато те не са направили нещо, което са казали, че ще направят, се превръща в „Как да ти се доверя да имаме бебе заедно? Ако не можем да направиш нещо единично и толкова малко, как ще се справим с други ситуации в бъдеще?“ Лесно е да проектираме собствените си страхове и грижи върху партньора си. Повечето конфликти за сватби са за нещо друго – затова нека се върнем малко и да си зададем въпроса за какво става дума наистина.

Определено не смятаме, че споровете са нещо лошо. Тъй като сватбата по същество е огромна част от планирането, тя може да увеличи разликите в начина, по който подхождате към задачите. Това може да доведе до разногласия, но също така може да ви помогне да се справяте с по-лесното преодоляване на конфликти в бъдеще. Повечето двойки не „преговарят“ особено добре. Това, че спорите, не е лош знак, а просто означава, че ще трябва и двамата да работите върху това, което изисква да има комуникация. Не започвайте с фразата „Ако наистина ме обичаше, щеше…“ , а вместо това седнете със списък с неща, които има да се направят и попълнете срещу всяко  „да“, „не“ или „да с условие“ (пример: ти ще поканиш еди кой си, ако аз поканя еди кой си“).

 

Пет практични начина да включите годеника си в сватбеното планиране

Всъщност как да убедите бъдещия жених да се включи в организирането? Ето и 5 идеи:

  1. Направете го финансов мениджър.

Дайте му „мъжествената“ задача да отговаря за бюджета. Простичко казано много мъже харесват да са отговорни за парите, затова му кажете, че бихте се радвали той да направи електронна таблица на финансите и разходите.

  1. Използвайте силните му страни.

Знаете талантите му – дайте му работа, която да им пасва. Той добър прeговарящ ли е? Дайте му телефоните на снабдителите и го оставете да преговаря за най-добрата цена! Може би е креативна личност – помолете го да организира фб страницата за сватбата или сватбения ви сайт.

  1. Дайте му пълен контрол (или поне така да изглежда)

Поставете го да ръководи видеографа и фотографа. Много мъже мразят мисълта, че ще прекарат целия си сватбен ден, позирайки за снимки, така че може да обясните, че ако той отговаря за тази част, може да го направи по своя начин (т.е: общия предварително съгласуван начин).

  1. Превърнете задачата в удоволствие.

Поставете го да е отговорен за напитките и го направете забавно, а не като работа. Примерно му предложете да има парти – дегустация на вино с кума и шаферите. Могат да пробват всички опции и изберат най-подходящото вино за сватбата.

  1. Оставете го да се развилнее (в точно определена сфера).

Това, което мъж не би пропуснал, е шансът да си избере „транспорт в деня на сватбата“. Оставете го да реши и да наеме колата, с която иска да пристигне в църквата или ресторанта.

 

Пет начина да избегнете споровете по време на сватбеното планиране

Сватбите могат да превърнат дори и най-спокойната булка в “булка-чудовище“, но няма нужда всеки разговор да се превръща в спор.

Ето и пет правила за правилен подход при започване на разговор с партньора за това как да участва в сватбеното планиране, без да губят самообладание.

  1. Насърчете го.

Когато партньорът ви има идея, не я отхвърляйте веднага. Разбира се той няма да тръгне да дава предложения, ако веднага откажете да приемете всички. Естествено ако е нещо от сорта на това да си кажете обетите, докато скачате с парашут, можете да кажете не, но ако е нещо смислено, което той ще хареса в големия ден – като фойерверки или надуваем дворец (!) – тогава подкрепете идеята му и намерете начин да го направите реалност в бюджета си.

  1. Не говорете за маловажни неща

Онези перфектни картички с имената на гостите на масите може да са важни за вас, но понякога за него няма да са. Той ще ги оцени подобаващо в деня на сватбата, но най-вероятно ще изключи като му покажете потенциалните (десетки, стотици) варианти. Придържайте се към това да искате мнението му за по-големите неща – ние знаем, че това поставя тежестта на малките подробности върху вас, но понякога трябва да поемете удара.

  1. Оставете контрола.

Ако искате той да участва и да контролира нещо (като това да направи списъка с песни за партито в ресторанта), по-добре му се доверете да направи тази работа. Отърсете се от очакванията, че всичко трябва да е перфектно (и с това има предвид – как вие бихте го направили). Моментите, които ще помните завинаги, идват, когато всеки скача и танцува на песента на The Proclaimers – 500 Miles на края на вечерта!

  1. Развълнувайте го.

Ние всички имаме идеята как изглежда една сватба – също и годеникът. Покажете му, че не трябва да е така! Ако традиционната церемония не подхожда на двама ви, потърсете в интернет и намерете някакви други възможности. Когато той види големия брой други опции как да направите сватбата персонализирана спрямо вас и включите неща, които обичате, мозъкът ви ще се пълни с нови идеи и вдъхновения.  Той харесва Междузвездни войни? Има много торти, имена на маси, подаръчета и т.н., свързани с поредицата.

  1. Включете и алкохол…или пица.

Искате да направите разговорите, свързани със сватбата, не толкова скучни за него? Направете го в заведение с чаша вино (или халба бира) в ръка, в любимата ви пицария на вечеря или с чаша ароматно кафе или чай вкъщи. Ще бъдете доста по-спокойни, атмосферата ще е доста по-малко стресираща и ако го правите на публично място, има много по-малка вероятност да се впуснете в грандиозен скандал.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,