+359 888 56 98 87 , +39 388 629 2885 | InLove@bocreations.com | Български Italiano English

Сватба в Чехия – традиции

Много от чешките сватбени традиции произхождат от ранните времена на християнството. Често ритуалите са били предназначени не само да гарантират щастие и плодородие, но и да предпазят от болести, глад, смърт на потомството, както и срещу кавги, омраза и най-вече срещу злите духове. Други модели на ритуали са само със символичен характер. Те имат за цел да документират важни събития, като например загубата на девствеността и началото на нов период от живота. Понякога това е било скрит призив към младоженците да бъдат заедно и да се държат един за друг в добри и
лоши дни.

Разпръскване на цветни венчелистчета

czech5

Шаферките обикновено са племенниците на младоженците или децата на
техни приятели.
Те вървят пред процесията и разпръскват цветни венчелистчета.
Тази традиция в същността си е езическа.
Цветята трябва да привлекат богинята на плодородието.

Теглене

Приятелите на младоженците опъват въже пред църквата след приключване на церемонията. Въжето е украсено не само с цветя и панделки, но и с празни бутилки. На младоженците не е позволено да направят нищо друго, освен да продължат направо по пътя си, докато младоженеца не плати. По този начин, той изплаща греховете на младостта си.

Хвърляне на булчинския букет

След като веднъж напусне църквата или след гражданския ритуал,
булката хвърля букета си през лявото рамо в тълпата от неомъжени момичета.
Щастливката, която улови букета ще бъде следващата, която ще се омъжи.

Счупеното носи щастие/Счупване на чиния

В началото на приема на всяка чешка сватба се хвърля една чиния в краката на булката и младоженеца и те трябва заедно да разчистят парчетата. Тази традиция се основава на две суеверия: че счупеното носи щастие и, че младоженците ще имат хармоничен брак, защото заедно са почистили счупените парчета.

Изяждане на супата

На приема, булката и младоженеца се покриват с голямо покривало, символизиращо единството и след това заедно трябва да изядат чиния със супа, използвайки една лъжица, като така символизират сътрудничество. Друг ритуал, на който може да се придаде подобно значение, а също така е по-подходящ, е разчупването на хляба, от който младоженците трябва да разменят еднакви парчета. Тази традиция все още е много популярна в днешно време и се изпълнява дори и на българските сватби.

Отвличане на булката

Тази традиция символизира отделянето на жената от нейните родители и преминаването й в нов живот и семейство. Когато приемът е към края си, приятелите на младоженците отвличат булката. Ако женихът я открие, той е длъжен да плати сметката, като един вид откуп за нея.

Текст: сватбена агенция Bo Creations~
Снимки: интернет