+359 888 56 98 87 , +39 388 629 2885 | InLove@bocreations.com | Български Italiano English

10 ценни съвета за щастлив и успешен брак

Готови ли сте за няколко съвета, които не се отнасят толкова за сватбата! Признаваме, че колкото и да искаме да ви вдъхновим за „големия“ ден… и остатъкът от живота ви е важен също. Ето затова сме приготвили 10 съвета за щастлив семеен живот!

0

1. Поставяйте другия преди себе си.

Нека си признаем очевидното – можем да пренебрегнем това, докато постепенно преминаваме от срещи към семеен живот. Просто трябва да поставяме другия преди нас. Господа, кажете символично „Сбогом“ на майка си… Това се отнася и за булките, които имат специална връзка с баща си или дори може да става дума за приятел за цял живот.

Време е да комуникирате, взимате решения заедно и да направите партньора си приоритет номер едно.

Ето и един пример: Лесно е да прибързаш и да решиш нещо сам. Когато говориш със семейството си за планове за почивка, лесно можеш да кажеш „Това звучи много забавно, но трябва да говоря първо с Георги, преди да решим каквото и да е.“ Така ще стане ясно на всички, които обичаш, че партньорът ти е с предимство, но по един фин начин.

1

2. Бъдете емоционално зрели.

Взаимоотношенията ви ще се променят драстично, ако решите да бъдете емоционално зрели. Това означава да дадете на партньора си възможно най-голямо уважение, без значение как се чувствате. Много е лесно човек да уважава другия, когато е щастлив, но е също толкова важно да уважава съпруга или съпругата си, когато е ядосан, разстроен или разочарован.

Ако отделите време, за да се опитате да го направите, ще поставите здрава основа на брака си.

Пример за това: Ако наистина се разочаровате, че домашните задължения не са разпределени между вас като отбор, това ще говори много, ако се отнасяте с нея или него с почит (без значение колко ядосани сте) по време на разговора, вместо да си изпуснете нервите.

2

3. Избирайте битките си разумно.

Не си заслужава да се борите за всяко нещо. Ето това е третият ни съвет. Избирайте битките си мъдро. Не искате времето ви заедно да се усеща като постоянна борба един с друг, нали? Намерете лесно решение, което не включва битка за нещата, които не можете да издържите.

Пример: Някога имало една двойка, в която мъжът изстисквал пастата си за зъби отдолу нагоре, много внимателно, за да не остане нищо неизползвано… а жената я изстисквала по средата и не внимавала много как го прави. Това много изнервяло съпругът, но тъй като е незначителен проблем, те намерили лесно решение – всеки от тях да има собствена паста за зъби.

3

4. Отнасяйте се с партньора си по начин, по който те искат да се държите с тях.

Нали знаете старата поговорка „Отнасяй се така с другите, както искаш те да се отнасят с теб“?

Когато става дума за партньора ви, изобщо не взимайте пример от тази фраза. Истината е, че и двамата сте много различни, така че определено трябва да се отнасяте към мъжа или жена си по начин, по който те искат. Нещата, които вие харесвате, оценявате и обичате, са много различни от нещата, които те харесват, оценяват и обичат. Ето там ще помогнат „Петте любовни езика“ на Гари Чапмън (ако не сте чели книгата, определено препоръчваме).

Пример: Може би обичате да получавате подаръци без причина, харесвате цветя и се опитвате да подарите на съпруга или съпругата си нещо сладко, но това да няма отзвук от тях. Не можете да разберете защо това не ги впечатлява, така както вас би ви впечатлило.  Това е, защото вие се опитвате да направите нещо за тях, каквото вие искате да получите. Разберете какво харесват и тогава се посветете да правите това за тях.

4

5. Смейте се често.

Бъдете отворени за забавни и глупави моменти дори и в най-сериозните ситуации. Смущение, неудовлетвореност, чувство на безсилие, тъга, гняв или чувството на студенина или отдалеченост към партньора са все неща, които могат да бъдат спрени след малко смях. Резултатите от едно изследване са, че смехът е добър за нашето здраве.

За връзката ви е важно да можете да се смеете заедно, един на друг и като цяло. Фактът, че взимате живота прекалено насериозно може да доведе до съпротива срещу радостта, която идва със смеха!

Ето и пример: Може да се хлъзнеш и да паднеш от стола на работа. Ох, сега си засрамен и искаш да потънеш в земята, но не се страхувай да споделиш тази история с най-близкия си човек по време на вечеря и да се посмеете малко. Така ще обърнете този неловък момент във време за повече привързване към другия.

5

6. Изградете си навик да слушате, повече отколкото да чувате.

Когато парньорът ви говори, вие чувате звуци. Когато слушате това, което другият казва, се фокусирате не само върху думите, но и върху емоциите и контекста зад това, как те се чувстват. Ако си изградите навика да правите това в ежедневния живот , то тогава, когато трудният разговор предстои, е много по-удобно да общувате и да споделяте чувствата си.

Изглежда глупаво, но фокусираното и активно слушане играе много важна роля в здравата връзка.

Пример: И двамата сте били на работа цял ден и когато се приберете, листът със задачи чака да бъде свършен. Вие може да сте многофункционални и да чувате как е минал нейният или неговият ден, но ако направите пауза да се фокусирате върху разговора дори за няколко минути, вие ще сте слушали много повече, отколкото по време на един дълъг разговор, докато сте чистили кухненския под.

6

7. Бъдете приятели.

Създайте си план за действие за екип от двама. Вижте цялостната картина в живота ви и задайте реалистични и добре обмислени цели. Определете ги за всички области в живота си – финанси, семейство, кариера, пътувания и почивки, здраве, дори и пенсиониране. Ще почувствате това усещане за близост и дружба, докато ги поставяте.

Задаването на цели признава, че не бихте могли да се справите сами. Докато достигате целите си, няма по-хубаво чувство от това, да го правите заедно.

Пример: Парите могат да ви стресират. Може и двамата да искате нова кола, ваканция в Гърция, да ремонтирате кухнята, да направите озеленяване на двора, да изплатите заем или кредит… Направете списък и определете важността на тези желания, за да решите заедно кое е най-подходящо да се направи сега, след 5 години, 10 години или по-късно. Направете бързо събиране на идеи (“brainstorming”) за това как можете да спестите и отделите пари и справянето с първата цел ще ви даде начален тласък.

7

8. Изберете приемането пред критичността.

Това е доста важно нещо и е по-лесно на теория,отколкото на практика. Има възможност  човек да е по-критичен, отколкото приемащ в определен момент и дори да не го осъзнава. Установете идеята, че добрите качества, постижения и таланти на съпруга или съпругата ви ще надделеят над лошите. Нека доброто да е с по-голяма важност за вас – вие ще сте доволни, че сте го направили и ще се радвате и вашият партньор да направи същото.

Пример: Много е лесно човек да посочи с пръст и да каже (или да си помисли):“Искаше ми се да беше направил това… Ти никога не правиш това“ или „ Защо не си като…?“. Тези мисли ще го разяждат и това ще навреди и на брака. А мисли като „Ти си толкова страхотен/страхотна, радвам се, че направи това… Гордея се с теб и това, че осъществи целта или мечтата си… Обичам, когато ти…“ ще напояват любовта един към друг, ще подхранват щастливия семеен живот и привдигат и партньора.

8

9. Намерете баланса.

Дами, нали знаете, че някои мъже мислят, че краят на социалния им живот идва с началото на брака? Следващият ни съвет ще им докаже, че грешат! Определено схващаме. Вие искате да прекарате всеки възможен момент на свободно време с другия, но мислете дългосрочно. Най-здравословното нещо, което можете да направите, е все още да поддържате близките си приятелства с другите хора и да му „позволите“ и той да прави така, като има „мъжка вечер“ по-често.

Пример: Определено ще имате нужда от време заедно, от време отделени и също от време двамата заедно с други хора. Определете си време за среща, женско и мъжко време с приятели и срещи с други двойки в пропорции, които ще удовлетворяват социалните ви нужди като двойка и индивидуално.

П.С.: Вашите неомъжени приятелки или неженени приятели най-вероятно няма да мислят, че не сте на разположение за тях, защото сте вече съпруг/съпруга, ако можете да спазвате добър баланс.

9

10. Очаквайте лошо време за малко.

По някаква причина все още има схващане, че веднъж след като сложиш пръстена и кажеш заветното „ДА“, животът е само глухарчета, пеперуди и щастие. Да бъдем реалисти и да очакваме да има и лошо време. Не са проблемите това, което би ни препънало, а това как реагираме на тях – това или ще заздрави връзката ни или не.

Колкото повече разбираме, че нещата няма да са винаги идеални, толкова по-лесно ще бъде да се справим с нещастието в крачка.

Пример: Съдомиялната се разваля в същия ден, когато партньорът ви попада неочаквано в лека катастрофа. Парите са недостатъчно и ви е дошло до гуша. Ако разбирате, че неща като това се случват понякога, вие ще сте подготвени с малко спестявания за спешни случаи. Бъдете благодарни, че нищо, застрашаващо живота, не се е случило на другия. Продължете живота си, все едно нищо не може да ви събори. Не казваме, че малка паническа атака не е приемлива, но ключът е да бъдеш способен да виждаш голямата картина по време на този малък пристъп.

10

Tags: , , , , , , , , , , ,