+359 888 56 98 87 , +39 388 629 2885 | InLove@bocreations.com | Български Italiano English

За сватбите и бизнесът с тях

Не в един филм се възпява целият този екшън и с трагикомични моменти, но именно тогава идва решаващата роля на сватбения агент. В България тази професия все повече се развива. Дали лесно се печелят пари или защото хората “един път “ се женят и няма да икономисват пари точно за този момент, но сватбени агенции никнат вече като гъби. Затова разговаряхме с една млада дама с артистично име, която е превърнала буквално удоволствието си в бизнес. От малка се занимава с приложни изкуства, след това завършва моден дизайн и нещата идват на място. Как обаче това място се пази във времето разказва Бо Йорданова.

Г-жо Йорданова, защо в последно време се появиха толкова много сватбени агенции? Доходен бизнес ли е?

– В днешно време всеки би искал да се занимава с неща, които принасят огромна радост в живота на други хора, но не мисля, че това е причина за появата на наистина много нови сватбени агенции. В действителност това не е никак лесен бизнес, а да си сватбен агент е трудна професия! В тази сфера се изисква не само желание, усет към красивото, преливащ от идеи ум, организираност, но много, много труд, опит и определено любов и посвещение! Твърдо мога да кажа, че това не е работа за всеки, на който просто му се отдава това да създава “нещица” с ръцете си или е подреден, организиран и пр. Колкото до въпроса дали бизнесът е доходен, ще отговоря, че е толкова доходен, колкото е професионализмът в услугите и детайлите.

Кой се обръща към услугите на сватбена агенция?

– Разбира се, всяка двойка, на която предстои бракосъчетание 🙂
Най-често бъдещата булка, след което се нареждат кумата или майката, а понякога и/или свекървата и едва накрая младоженецът. Но това го наблюдаваме при българските сватби, докато при смесените бракове, най-често организатор е младоженецът.
Услугите на сватбена агенция се търсят и от фирми, на които предстои голямо корпоративно събитие, парти, организиране на юбилеи и всякакъв тип други тържества.

Мода ли е агент да организира сватбата?

– До известна степен – да. Западното течение, което нахлува постепенно, но все повече, запечатва в съзнанието ни, че да имаме сватбен агент за толкова важен ден в живота си е не само престижно, но и много необходимо, ако искаме сватбения си ден такъв, какъвто сме си го представяли винаги.

Нужна ли е инвестиция за да направиш агенция за сватби и откъде се започва?

– Ще разкажа, как започнах аз. Разбира се, огромното желание и любовта ми да правя неща с ръцете си. Години наред съм правила всякакви детайли за сватби на приятели. Но, тъй като имах други планове, не взех да го правя като основна работа. После пътувах много по света, след което се омъжих и заминахме на турне в Щатите. Там творческите ми заложби бяха предизвикани и започнаха да идват много нови идеи. Малко преди да се върна в България вече бях решила да започна да се занимавам със сватби. Първоначално започнах да правя най-различни покани като задължително бяха ръчна изработка. Вложих около 5000 долара за закупуване на разни машинки, които пак са на принципа за ръчна работа. Но реших да не се ограничавам само с поканите. Започнах да правя колекции подаръчета, книги за гости, след което направих сайт, за който разбира се също са нужни средства. От там започнаха много обаждания с най-различни питания. Работата нарасна, желанията на младоженците аз да им организирам сватбата също. Започнах да търся и установявам всякакви контакти с производители на свещи и всякакви други неща, които ще ми бъдат полезни за цялата организация на такова събитие. Всичко се разрасна и стана немислимо да се занимавам сама, затова в екипа се включиха двама съдружници. Разбира се в един момент всяка агенция трябва да има и красив офис, защото иначе ще изгуби доверието на клиентите.

Как една двойка да се ориентира сред многото фирми, че зад красивите сайтове стоят наистина способни хора, на които да доверят най-важния миг в живота си?

– Личният контакт е най-важен – да почувстваш какъв е човекът, на когото ще довериш най-важния ден в живота си. Съвет, който бих могла да дам, е да се отдели достатъчно време за възможно повече срещи със сватбени агенции и агенти, като по този начин със сигурност доверието на бъдещото семейство ще бъде спечелено от поне една от агенциите.

Какво е за Вас организацията на една сватба – бизнес или удоволствие и кога удоволствието преминава просто в бизнес?

– Категорично –удоволствие! За нас, бизнесът остава на заден план, когато имаме двама влюбени, решили да слеят живота си в едно. А още повече, когато виждаме огромното им желание за това, да внесат истинска прелест в сватбения си ден, но нямат достатъчно средства.

Има ли мода в сватбите и в какво се изразява тя?

– О, разбира се! Макар и все повече и по-твърдо да се налагат уникални идеи за декорации, аранжировки, детайли, та дори и в услугите. Най-често обаче, се проявява в избора на сватбени цветове или в цялостната тема на тържеството.

Колко време се работи за организацията на едно събитие?

– За да се организира спокойно и да се изпипа всяка част и всеки детайл от сватбата, практиката ни сочи между 6 и 18 месеца. Ние обаче сме имали и дори в момента имаме много екстремен случай, в който младоженците дойдоха при нас преди два дни, а сватбата им е след седмица, като те всъщност бяха запазили единствено ритуалната зала, ресторанта и църквата.

Има ли “инатливи” клиенти и какво правите с тях, когато виждате, че искат неща, които не са на мястото си?

– Не ни се е случвало. Или може би само веднъж и то за нещо свързано с декорацията. Цветната тема на тази сватба беше тъмно лилаво. Младоженците искаха в ресторанта детайли по масите, столовете и на други места да се сложи от техния цвят. При първата ни среща в ресторанта обаче, ги посъветвахме за декорация в бордо. Младоженците буквално мразеха този цвят, а не разполагаха с повече финанси, за да преобразим мястото изцяло и никъде да не остане видно от бордо.
Разговаряхме много и виждах как не се съгласяват. За да не се получи „манджа с грозде”, както се изрази булката след това, им предложих следваща среща в ресторанта, на която декораторите ни украсиха с лилаво и се прецени, че съветът ни е бил изключително важен… И така, в сватбения ден ресторанта беше в бордо, а ние получихме безкрайно много благодарности и чудесни отзиви от всички.

Бихте ли отказали ангажимент и заради какво?

– Веднъж отказахме. Причината беше некоректното и безкрайно грубо отношение на клиентите. Но мисля да пропусна разказа за този случай 🙂

Има ли място за още новосъздаващи се агенции на пазара?

– Пазарът се разраства постоянно и винаги има място за още един добър играч.

Как се отрази кризата на този бизнес?

– Кризата се отрази основно на агенциите, които не подхождат към клиентите си индивидуално, с нужното внимание и усет. Предполагам, че подобни фирми все повече ще усещат кризата. В нашия бизнес успехът зависи само от задоволството на клиентите – те разказват за теб на следващи клиенти и така се случват нещата. Затова с радост мога да споделя, че ние не знаем какво е криза. Мога да се похваля и с това, че за нас не съществува понятието „сватбен сезон”.