+359 888 56 98 87 , +39 388 629 2885 | InLove@bocreations.com | Български Italiano English

Wedding in Czech – traditions

Many Czech wedding traditions come from the early days of Christianity. Often rituals were intended not only to ensure happiness and fertility, but also to protect from different diseases, hunger, death of offspring, and against quarrels, hatred, especially against evil spirits. Other models of rituals are only symbolic. They aim to label important events such as loss of virginity and the beginning of a new period of life. Sometimes it was hidden appeal to the young couple to be together and keep each other in good and bad days.
Please, excuse us! This page is under temporary maintenance!

“Throwing the rose petals”

czech5

Шаферките обикновено са племенниците на младоженците или децата на
техни приятели.
Те вървят пред процесията и разпръскват цветни венчелистчета.
Тази традиция в същността си е езическа.
Цветята трябва да привлекат богинята на плодородието.

“Pulling”

Приятелите на младоженците опъват въже пред църквата след приключване на церемонията. Въжето е украсено не само с цветя и панделки, но и с празни бутилки. На младоженците не е позволено да направят нищо друго, освен да продължат направо по пътя си, докато младоженеца не плати. По този начин, той изплаща греховете на младостта си.

“Throwing the bridal bouquet”

След като веднъж напусне църквата или след гражданския ритуал,
булката хвърля букета си през лявото рамо в тълпата от неомъжени момичета.
Щастливката, която улови букета ще бъде следващата, която ще се омъжи.

“When you brake things it brings happiness / Braking the plate”

В началото на приема на всяка чешка сватба се хвърля една чиния в краката на булката и младоженеца и те трябва заедно да разчистят парчетата. Тази традиция се основава на две суеверия: че счупеното носи щастие и, че младоженците ще имат хармоничен брак, защото заедно са почистили счупените парчета.

“Eating the soup”

На приема, булката и младоженеца се покриват с голямо покривало, символизиращо единството и след това заедно трябва да изядат чиния със супа, използвайки една лъжица, като така символизират сътрудничество. Друг ритуал, на който може да се придаде подобно значение, а също така е по-подходящ, е разчупването на хляба, от който младоженците трябва да разменят еднакви парчета. Тази традиция все още е много популярна в днешно време и се изпълнява дори и на българските сватби.

“Kidnapping the bride”

Тази традиция символизира отделянето на жената от нейните родители и преминаването й в нов живот и семейство. Когато приемът е към края си, приятелите на младоженците отвличат булката. Ако женихът я открие, той е длъжен да плати сметката, като един вид откуп за нея.

material by Bo Creations~
pictures: internet