+359 888 56 98 87 , +39 388 629 2885 | InLove@bocreations.com | Български Italiano English

Картички за запазване на датата (“Save the Date Cards”) – предимства и етикет

Сватбеното планиране е отнело последната година, а може би и повече от Вашия живот. Графикът Ви е пълен с основополагащи задачи и крайни срокове, а с наближаването на сватбения ден става все по-пълен и ежедневието Ви по-забързано. Претрупани със своите задачи, много лесно може да забравите, че гостите, които желаете да поканите също се борят със своите собствени графици и ангажименти.Днес хората често планират своите ваканции, бизнес пътувания, семейни тържества, църковни празници и то поне шест месеца по-рано. За да сте сигурни, че гостите Ви са включили в плановете си и Вашето сватбено тържество, трябва първо да сте се уверили, че те знаят за него. Ако сватбените покани обикновено се изпращат 6 седмици преди тържеството, то вероятността да има свободно място в графика на Вашите гости в този кратък период не е голяма.
Решението е станалата вече популярна форма на покани за запазване на датата – или така наречените картички за запазване на дата (“Save the Date Cards/Invitations”). Двойките изпращат такива картички в различни варианти около шест месеца преди сватбата. Тези предварителни покани са предназначени да информират хората за датата и мястото на сватбата, така, че да предвидят събитието в плановете си като ангажимент. Картичките/поканите за запазване на датата са нова сватбена традиция и етикета все още се формира. Задължително е човекът, който е получил такава картичка, да получи и официална покана за сватбата. Това обаче означава ли, че трябва да разпратите такива на всички хора, включени в списъка за покани?
Експертите препоръчват да изпратите картички за запазване на датата на възможно най-много гости от списъка, особено на онези, които ще трябва да пътуват от друг град или страна.

Официално срещу неофициално / Формално срещу неформално

Тези картички, са много по-малко официални, отколкото самите покани за сватбата. Те имат изключително много разновидности, като например пощенски картички, фотокартички, обикновени картончета, които са идентични с поканите Ви по стил и много други. Така че, бъдете спокойни и дайте свобода на идеите си.
Използвайте прости думи и изрази. Във Вашите официални покани можете да избере да изпишете с думи цялата дата на сватбеното тържество -“Двадесет и пети юни две хиляди и единадесета година”. Тъй като картичките за запазване на датата не са така официални, приемливо е там да изпишете датата с цифри-25 юни 2011г.
Докато за официалните сватбени покани се колебаете за всеки отделен детайл, то за картичките за запазване на деня можете просто да опоменете датата и мястото на сватбата. Ако решите, чрез тези картички можете да дадете информация на гостите, които ще пътуват до мястото на тържеството, за настаняването и транспорта.
Задължително трябва да включите обаче “Поканата следва” в края на картичката за запазване на датата. Така ще сте сигурни, че никой от поканените няма да сбърка картичката за запазване на деня с официалната покана.

Създаване на представа

Някои дизайнери твърдят, че стилът на поканите за запазване на датата трябва да отговаря на планираната декорация на цялото сватбено тържество. От друга страна, други специалисти твърдят, че не е необходимо да бъдат в същия стил с останалата част от Вашата сватба.
За да вземете решение, кое е най-добро за Вас, не забравяйте, че поканените ще погледнат на картичката за запазване на датата като част от цялостния процес на организация на Вашето сватбено тържество. Въпреки, че картичките за запазване на датата може да не са проектирани в цвета или темата на Вашата сватба, уверете се, че по подходящ начин отразяват планираното събитие.
Например, ако планирате официална гала вечеря, Вашите картички за запазване на датата може да представляват текст върху официално облечена двойка, която танцува в средата на бална зала. Обаче, ако сватбата Ви ще е по-скоро небрежна и с празнични ритуали, тогава може би тържествена снимка на Вас и Вашият/та годеник/ца ще е много по-подходяща.
С течение на времето картичките за запазване на датата стават все по-популярни и вариантите все повече се обогатяват. Днес различни форми на поканите за запазване на датата се добавят в коледните картички, които се изпращат-магнити, картички за изтриване, пощенски картички и други.
С богатството на стилове и варианти, с които разполагаме днес и няколкото твърди изисквания на етикета за картичките за запазване на датата, става все по-лесно да откриете Вашия предпочитан вариант.

текст: Сватбена агенция Bo Creations~

Tags: , , , ,