+359 888 56 98 87 , +39 388 629 2885 | InLove@bocreations.com | Български Italiano English

Сватбената торта – просто десерт или красив, сладък спомен?

Противно на представите на много хора, сватбената торта не е просто десерт след основните блюда на сватбарските маси. Отвъд красотата и сладостта й има много история и символика, които и до днес не позволяват протичането на еднo истинско незабравимо сватбено тържество без това красиво, сладко изкушение.Традицията с разрязването на сватбена торта е стара колкото и родното й място –древен Рим. Още от онези времена този устоял на времето ритуал символизира първата задача, която младото семейство трябва да изпълни заедно. Разбира се тогава нещото „торта” все още не се било родило. Преди хиляди години тя представлявала обикновен обреден хляб, който в същност е прародителят на съвременната сватбена торта. Днешните пищни тортени изборетения на изкуството са отроче чаааак на XIX век, но сега се връщаме на хляба. Според някои поверия преди има няма 5000 години младоженецът разчупвал, да го наречем питка, над главата на булката – за да народи тя голяма челяд. Гостите си взимали от изпопадалите трохи за здраве, което довело до съвременната традиция тортата да се споделя с гостите за късмет. Според друга теория, булката не е яла от хляба, а направо била замервана – също обичай за плодородие и потомство.
В средновековна Англия, уж с цел удобство, въвели правенето на кули от малки питки. Правели ги колкото се може по-високи и, ако младоженците успеели да се целунат над оформилата се кула, ги чакало живот, пълен с благоденствие и просперитет. И до днес на Острова, който иска да бъде по-оригинален, вместо традиционна сватбена торта, поръчва нещо като кула от тарталети. Преди векове обаче тази практика също се оказала доста непрактична и тогавашната „торта” претърпяла още две ключови метаморфози.
В средата на ХVII век в Англия „тортата” започнала да се прави от захар, тъй като по това време тази суровина ставала достъпна за повече хора. В същото време в Лондон гостувал известен френски сладкар, който бил направо потресен от традицията с високите кули от несвързани помежду си хлебчета, които постоянно падали на земята. Така му хрумва идеята за едно цяло, по-обемно, но хомогенно сладко кулинарно произведение и в резултат безформената купчина от хлебчета се превърнала в тортата и до днес известна като Крокембуш. На тази база през годините сватбената торта се дооформяла поради желанието на булките техните сватбени торти да бъдат най-оригиналните. Те вярвали, че колкото повече възхищение предизвика тортата им, толкова по-успешен ще бъде бракът на семейството.
С тенденцията да се канят все повече гости, растяли размерът и сложността на тортите. Понякога правенето отнемало месеци, но проблем по онези времена, очаквано била липсата на хладилници. За да издържат по-дълго, основни съставки били изсушените плодове и животинската лой. Втората съставка се ползвала като вид глазура, която предпазвала тортата от загуба на влажност и се отделяла точно преди сервирането. В малко по-късен етап към лойта започнало да се добавя захар, което подобрило вкуса й и позволило тя да бъде оставяна на тортата с декоративна цел.
Интересен факт е, че както разчупването на обреден хляб над главата на булката символизирало и доминантната роля на мъжа, в днешно време ставаме свидетели на подобна традиция когато по време на разрязването мъжът слага ръката си над тази на своята избраница. Е, тя май няма нищо против, защото до този момент вероятно вече му го е „върнала” когато първа го е настъпила след обявяването им за съпруг и съпруга.   :)
Колкото до тортите – историята продължава да се пише. Те стават все по-красиви и екстравагантни, оригинални, забавни и романтични. Традиционно белият цвят разбира се също не е случаен. Подобно на булчинската рокля, бялата торта също символизира чистотата на булката, а преди няколко века е било и знак за заможността на семейството. И макар бялото и до днес да е запазена марка на сватбените торти, цветовете, формата, украсата, големината, етажите, вкусът – всичко е плод на безграничното човешкото въображение. Е, разбира се и на плащащия сметката, но пък се прави веднъж в живота и си заслужава да имате Вашата сватбена торта.
От чисто практична гледна точка можем да Ви посъветваме да съобразите пълнежа и украсата със сезона, през който ще се проведе голямото събитие. Например, мусът и сметаната не са особено подходящи украси през лятото, за разлика от фондана и фигурките направени от парено тесто. По принцип истински добрият производител би трябвало да ви ориентира във видовете пълнеж и украса, дори да ви позволи да опитате и най-вече да помогне с избора. Посъветвайте се относно големината. Ако сте поканили 40-50 гости, не се нахвърляйте директно на многоетажна торта, само защото ви изглежда по-красива (освен ако не искате да почерпите персонала на заведението). Попитайте и за вариант „Б” – би ли могла фирмата доставчик да реагира светкавично с друга торта в случай, че се случи нещо с Вашата по време на транспорта или съхранението.

И в крайна сметка не забравяйте: сватбената торта трябва да бъде както впечатляваща, така и два пъти по-вкусна. Това е кулминационният момент на един ден изпълнен с радост, но и напрежение. Създайте си този последен вкусен спомен от Вашия незабравим сватбен ден.

Текст: Яна Мойсеева-Николова за сватбена агенция Bo Creations~
Снимки: личен архив

Tags: , , , ,